3 август е обявен за Световен ден на динята - един от най-популярните и обичани плодове през лятото.
Лечебните свойства на динята са били известни на хората още в дълбока древност. Тя не само утолява жаждата и разхлажда, но и пречиства организма, улеснява уринирането, подобрява кръвообращението.
Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и амино киселини.
Динята е идеална в летните горещини
Съвременната медицина препоръчва резен диня при висока температура, обилно потене, нервност, причинени от лятна настинка или топлинен удар. Лекарите съветват да ядем диня при затруднено уриниране и жажда.
Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло.
По света има над 1200 разновидности на сочния плод. У нас, в зависимост от района, динята се наричана още карпуз или любеница.