40 години "Purple Rain": Родният град на Prince организира мащабни празненства

20 юни 2024
Prince
Снимка от YouTube screenshot

За да отбележи 40-ата годишнина на "Purple Rain", родният град на Prince ще разпъне лилав килим за феновете на четиридневен фестивал.

Преди 40 години през лятото един нисък мъж, облечен в лилаво, промени музиката завинаги. На 27 юли 1984 г. Warner Brothers издават филм, написан от, с участието на и саундтрак от непознатия тогава Prince Rogers Nelson. Филмът няма известни звезди, няма истински актьори и е заснет относително скромно. И все пак, когато "Purple Rain" излиза по кината, той бързо се превърна във филм номер 1 в САЩ, измествайки "Ловци на духове" от първото място. След като саундтрака на "Purple Rain" и сингълът "When Doves Cry" стават номер 1, Prince се превръща в първия изпълнител в историята на САЩ, който има едновременно филм, албум и песен на първа позиция в класациите. 

Макар да изглежда, че 26-годишен артист се е появил от нищото, това не е така: Prince идва от Минеаполис, както и неговите приятели от детството и колеги музиканти Jimmy Jam и Terry Lewis. Всички те бяха част от сцената на Минеаполис, създала това, което сега е известно като "минеаполис саунд".

Prince е живял в Минесота през по-голямата част от живота си. „Всеки на определена възраст в градовете близнаци [Минеаполис и близкия Сейнт Пол] има история за Принца“, казва Elliot Powell, доцент по американски изследвания в Университета на Минесота, който преподава курс, наречен "Принц, порно и публично пространство: Културната политика на Минеаполис през 80-те години".

„Ще ви кажат: „Нека ви разкажа за времето, когато видях Prince да се мотае тук“ или „Бях в този ресторант, когато Prince беше там“. Наличието на толкова много срещи и истории за Prince наистина създава чувството, че той е част от културата и историята на Минесота".

Когато Prince почина през 2016 г., 10 000 души изпълниха улиците на Минеаполис, за да скърбят. Но в чест на 40-ата годишнина на "Purple Rain", градът е готов да празнува – и разгръща лилавия килим пред посетителите.

На 21 и 22 юни легендарната група на Prince, The Revolution, ще се събере отново за два концерта в емблематичната зала "First Avenue" в Минеаполис като част от "Celebration 2024": ежегоден четиридневен фестивал (продължава до 24 юни), включващ събития на тема "Prince" в дома на изпълнителя "Paisley Park" и в цял Минеаполис. Тази година по случай юбилея събитието ще бъде по-голямо от всякога, с дискусии, партита в центъра на града, прожекции на "Purple Rain", круизи с лодка и много други.

Следващата пролет мюзикъл "Purple Rain" ще дебютира в Минеаполис, преди да се премести на Бродуей.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини