"Бездетна жена с котки": Taylor Swift подкрепи Камала Харис за президент на САЩ

11 септември 2024
Taylor Swift
Снимка от БГНЕС

Във вторник вечерта се състоя първият (а може би и единствен), телевизионен дебат на кандидатите за най-високия пост в Белия дом - Камала Харис и Доналд Тръмп. Минути след края на излъчването мегазвездата Taylor Swift изрази подкрепата си за кандидатката на демократите и настоящ вицепрезидент Харис. 

Американската певица обяви решението си с публикация в Instagram, която е подписала с думите "С любов и надежда, Taylor Swift, бездетна жена с котки" - препратка към коментар, който направи преди време кандидатът за вицепрезидент на Тръмп, Джей Ди Ванс.

В изявлението си Swift обясни: 

"Ще гласувам за @kamalaharris, защото тя се бори за права и каузи, които вярвам, се нуждаят от истински воин, който да ги защитава".

Певицата, която подкрепи и Джо Байдън на изборите през 2020 г., нарече Харис "хладнокръвен и талантлив лидер".

"Вярвам, че можем да постигнем много повече в тази страна, ако ни ръководи разумът, а не хаоса". 

Посланието на Swift беше придружено от нейна снимка с една от котките ѝ. Фразата "бездетна жена с котки" е от изказване на Ванс от 2021 г. Сенаторът от Охайо стана обект на критики, след като в онлайн пространството се появи видео от въпросната година, в което той нарича няколко жени от Демократическата партия, включително Харис, "банда бездетни жени с котки, които са нещастни в живота си". Наскоро той заяви, че думите му са били "саркастични"

В публикацията си Swift похвали и избора на Харис за вицепрезидент. Носителката на "Грами" подчертава, че губернаторът на Минесота Тим Уолц "защитава правата на ЛГБТ общността, правото на асистирана репродукция, както и правото на жената над собственото ѝ тяло"

Уолц коментира пред журналисти изразената подкрепа от Swift с думите: 

“Изключително благодарен съм на Taylor Swift и го казвам като стопанин на котка". 

В поста си певицата казва още, че за решението ѝ да сподели кого подкрепя за президент на САЩ са допринесли и генерираните с изкуствен интелект (ИИ) фалшиви снимки, на които изглежда, че тя подкрепя Тръмп. Самият кандидат за втори президентски мандат сподели в социалните мрежи серия такива фалшиви изображения, като намекна, че Swift е застанала зад неговата кандидатура. 

„Този случай сериозно подхрани страховете ми относно ИИ и опасностите от разпространението на дезинформация. Това ме доведе и до заключението, че трябва да бъда много прозрачна относно действителните си планове за тези избори като избирател“.

Публикацията на Taylor Swift беше харесана от много от нейните известни приятели и фенове, сред тях Selena Gomez, Jennifer Aniston, Lady Gaga, Andy Cohen, Mandy Moore, Jack Antonoff и DJ Zedd.
 

Коментар на позицията на Swift направи милиардерът и собственик на X/Twitter Илън Мъск, който подкрепя кандидатурата на Тръмп. Той написа в акаунта си:

“Добре, Taylor… печелиш… ще ти направя дете и ще браня котките ти с живота си". 

Реакция дойде и от Доналд Тръмп, който беше попитан от репортер какво мисли за решението на Swift. 

“Нямам идея”, беше краткият му коментар.

По-късно в интервю за американската телевизия Fox Тръмп намекна, че решението на певицата ще се отрази негативно на пазарния ѝ дял и отклони темата, като наблегна на предполагаемата подкрепа на Brittany Mahomes, съпругата на куотърбека от Канзас Сити Чийфс Patrick Mahomes. Част от същия отбор по американски футбол е и гаджето на Taylor, Travis Kelce.

Много знаменитости подкрепиха кандидатурата на Харис за президент, сред тях певците John Legend и Olivia Rodrigo, актьорът George Clooney и режисьорът Spike Lee.

От страната на Тръмп също има известни личности, включително бившият кечист Hulk Hogan и риалити звездата Amber Rose.

Според анализатори подкрепата на Swift вероятно няма да засили много позицията на Харис в надпреварата, защото нейната фенбаза се състои предимно от млади хора и жени, а преобладаващия електорат на Харис и в момента е с такъв състав. 

Певицата има 283 милиона последователи в Instagram. По-малко от три часа след като тя публикува изявлението си, постът ѝ събра над 4,5 милиона харесвания.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини