Coldplay надминаха по продажби всички изпълнители в британската класация взети заедно

12 октомври 2024
Coldplay
Снимка от Orpheus Music/Warner Music/Anna Lee

Десетият албум на Coldplay, "Moon Music", се класира на първо място в класациите на Обединеното кралство, при това от него са продадени повече копия, отколкото са продали останалите заглавия в Топ 40 взети заедно.

От албума на групата са продадени 237 000 единици през изминалите 7 дни, което включва стрийм, изтегляния и физически продажби. 

Това е най-голямата дебютна седмица за британски албум, откакто през 2021 г. беше издаден "30" на Adele.

Coldplay се изравняват с ABBA, Michael Jackson и Queen в списъка с изпълнители с най-много албуми на върха на британския чарт - по 10 за всеки. Рекордът за всички времена остава притежание на Beatles - те са оглавявали класацията 16 пъти.

„Благодарим на всички, които подкрепиха издаването на "Moon Music"“, написа групата в социалните мрежи. "Това означава всичко за нас".  

По-голямата част от продажбите на "Moon Music" - около 209 000 - са на CD и винил, което предполага, че стриймът не е голям.

Песните "Feels Like I'm Falling In Love" и "We Pray" обаче са били слушани достатъчно често, за да попаднат в Топ 20 на класацията за сингли тази седмица.

Очаква се Coldplay да оглавят и класацията за албуми на Billboard в САЩ. Ако успеят, това ще бъде първият път, когато британска група е номер едно от двете страни на Атлантическия океан. За последно това се случи през 2016 г. с албума на The 1975 "I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful Yet So Unaware of It".

Въпреки всичко това дори Coldplay не успяха да оспорят трона на Taylor Swift в британската класация. На групата не ѝ достигнаха само няколко десетки хиляди, за да подобри постижението от 270 000 продажби през първата седмица на албума на американската суперзвезда "The Tortured Poets Department", регистрирано през април. Което означава, че тя все още държи рекорда за най-големите продажби на албум през първата му седмица на музикалния пазар за тази година.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини