Coldplay са по-излъчвани във Великобритания от Queen

27 септември 2024
Coldplay
Снимка от Orpheus Music/Warner Music/Anna Lee

Coldplay са най-пусканата британска група на 21-ви век. Това обяви британската компания за лицензиране на музика PPL, която публикува списъка си с най-излъчваните в музикален ефир банди в Обединеното кралство. Класацията е съставена по повод Националния ден на албума, който ще бъде отбелязан на 19 октомври и тази година е посветен на творчеството на великите британски групи. 

Музиката на Coldplay е пускана 40 000 пъти повече по радиото и телевизията във Великобритания, отколкото тази на рок легендите Queen, които се наредиха под номер 2 в списъка. "Viva La Vida" пък е най-излъчваната песен на Coldplay, пускана средно по 27 пъти всеки ден от излизането си през 2008 г., следвана от "Paradise", "Clocks", "Something Just Like This" и "Adventure of a Lifetime". Общо групата е отбелязала 400 000 000 секунди – или 13 години – излъчване през този век.

PPL лицензира използването на записана музика по радиото, телевизията и на обществени места като магазини, барове, ресторанти, фитнес зали, офиси и складове в Обединеното кралство и получава подробни доклади за излъчването на песни.

Националният ден на албума се организира съвместно от търговската организация на музикалните компании BPI и асоциацията за дигитално забавление и търговия на дребно ERA в партньорство с BBC Radio 2 и по-широката музикална индустрия, за да отпразнуват „изкуството на албума“. Той има за цел да насърчи ангажираността около формата на албума, особено от страна на по-младите потребители на музика. 

Бой бандата от 90-те години Take That, Little Mix, които стартираха кариерата си от телевизионен музикален формат, и легендарната ливърпулска четворка Beatles допълват челната петица. Неотдавнашният подем в ефира на Oasis, който последва обявяването на дългоочакваното им събиране за турне, се случи твърде късно и затова групата се нареди извън първите пет, като остана на шесто място. 

Ето и пълната класация: 
1 Coldplay
2 Queen
3 Take That
4 Little Mix
5 The Beatles
6 Oasis
7 The Bee Gees
8 The Stereophonics
9 The Eurythmics
10 The Rolling Stones
11 Clean Bandit
12 Duran Duran
13 Sugababes
14 The Police
15 Simply Red
16 Snow Patrol
17 Electric Light Orchestra
18 Keane
19 Wham!
20 Texas

Устойчивостта на най-емблематичните банди във Великобритания е ясно изразена, като класацията е доминирана от групи, които са станали известни преди началото на века. Като се започне от старта на Beatles и Rolling Stones през 60-те години, много от съставите радват феновете и звучат в музикалния ефир от десетилетия. "Bohemian Rhapsody" на Queen е издадена през 1975 г., докато популярността на Bee Gees експлодира със саундтрака на "Треска в събота вечер" през 1977 г. Wham! за първи път постигнаха световен успех през 80-те, десетилетие, което ни дава също Duran Duran и Police, докато Eurythmics продължават да бъдат неразделна част от плейлистите четири десетилетия след появата на техния хит от 1983 г. "Sweet Dreams".

С участието на гиганти от 90-те като Oasis, Take That и Simply Red, списъкът отразява непреходната сила на великите британски групи от 20-ти век, които продължават да озвучават живота ни десетилетия след появата си. 

Magic - Музиката, която обичаш

Новини