"Дедпул и Върколака" измести "Жокера" по приходи

18 август 2024
Deadpool
Снимка от БГНЕС

"Дедпул и Върколака" на Marvel Studios и Disney вече е най-печелившият американски филм с възрастово ограничение на показването (R-rated - филмът не се препоръчва за лица под 17 години - бел.ред.)

Световните приходи на лентата надхвърлиха 1,086 милиарда долара — 516,8 милиона от САЩ и 568,8 милиона от международните пазари — за 23 дни в кината. Това е поредният голям успех за Disney, след като наскоро "Отвътре навън 2" на компанията и студиото Pixar се превърна в най-печелившият анимационен филм в историята с 1,46 милиарда долара глобални приходи. Disney е единственото филмово студио с тези две постижения, отбелязани в една и съща година.

Режисиран от Shawn Levy и с участието на Ryan Reynolds и Hugh Jackman, "Дедпул и Върколака" е първият супергеройски филм, който минава бариерата от 1 милиард долара приходи след "Спайдърмен: Няма път към дома" на Sony и Marvel, който го постигна преди две години и половина. Това е също и първият филм на Marvel и Disney от популярната комиксова киновселена, който достига 1 милиард долара печалба, след "Отмъстителите: Краят" през 2019 г. 

"Дедпул и Върколака" подобри редица рекорди, откакто излезе по кината на 26 юли. След премиерата глобалните му приходи достигнаха 444 милиона долара - най-доброто постижение за филм с възрастово ограничение изобщо, като така надмина първия "Дедпул" от 2016 г. 

"Дедпул и Върколака" отбеляза и най-доходоносната премиера на филм в кариерите на Jackman, Reynolds и Levy.

Предишният рекордьор в категорията "най-печеливш филм с възрастово ограничение в показването" е "Жокера" с Joaquin Phoenix от 2019 г., който спечели 1,079 милиарда долара. "Дедпул и Върколака" достигна и надмина тази сума по-бързо, но трябва да се отбележи, че "Жокера" нямаше премиера на един от големите кинопазари - Китай. 

В началото на август "Дедпул и Върколака" подобри и 20-годишен рекорд, който принадлежеше на "Страстите Христови" на Mel Gibson - за най-печеливш филм с възрастово ограничение в историята на САЩ, с над 378 милиона долара приходи от билети.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини