Филм за евтаназията получи 17 минути овации във Венеция

03 септември 2024
Tilda Swinton Pedro Almodovar Julianne Moore
Снимка от БГНЕС

Публиката на кинофестивала във Венеция е щедра на аплодисменти, а Tilda Swinton, Julianne Moore и Pedro Almodóvar бяха възнаградени за работата си с цели 17 минути овации от зрителите. 

Това се случи на премиерата на първия англоезичен филм на 74-годишния испански режисьор "Съседната стая". 

Лентата е адаптация на романа на Сигрид Нунез "През какво преминаваш". В продукцията авторката на бестселъри Ингрид (Moore) и Марта (Swinton) подновяват приятелството си, след като години наред не са поддържали връзка. Докато разговарят за спомени, забавни случки от живота си, изкуство и филми, Марта, която е неизлечимо болна от рак на маточната шийка, споделя, че иска да умре с достойнство и моли Ингрид да бъде в съседната стая, докато тя изпие хапчето за евтаназия. 

На пресконференцията за филма испанският кинотворец, известен с "Жени на ръба на нервна криза" и "Всичко за майка ми", каза, че новата му творба е в подкрепа на идеята, че хората по целия свят трябва да имат правото да изберат евтаназията като начин да умреш с достойнство, а не съсипан от болест, която не може да бъде излекувана. 

"Съседната стая" ще бъде представен и на фестивала в Ню Йорк на 4 октомври, а премиерата му в кината ще бъде на 20 декември.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини