Кирил Маричков е починал при инцидент

11 октомври 2024
Кирил Маричков
Снимка от БГНЕС

Почина българският певец, музикант и композитор Кирил Маричков. Трагедията се е случила при инцидент в село Селановци. Кирил Маричков се е подготвял за концерт с "Фондацията", но при качване на сцената е паднал. На място е повикана линейка. Музикантът е бил с тежка черепно мозъчна травма. Починал е в линейката.

Заради инцидента концертът е прекратен и полиция блокирала района.

Кирил Маричков е роден на 30 октомври 1944 г. Той беше  певец, музикант и композитор, най-известен с работата си в рок групата „Щурците“.

Първите стъпки на Маричков на музикалното поприще са с рок формацията „Бъндараците“. Там свири на бас китара, а през 1967 г., след като групата се разделя, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават "Щурците".

Най-големите си успехи като музикант и изпълнител Кирил Маричков постига именно с тази група. "Щурците" е създадена през 1967 г., а името ѝ е избрано след конкурс в радио предаване. Първоначално младите музиканти свирят кавър  версии или композиции на утвърдени поп композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие – рокендрол, хардрок и прогресив рок.

Кирил Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор на своята група. В списъка на създадените от него песни са хитове като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Вълшебен цвят“. "Щурците" са един от съставите, наред с ФСБ, "Сигнал" и "Ахат", които могат да претендират за титлата „най-влиятелна българска рок група на 20 век“.

С преустановяването на активната творческа и концертна дейност на „Щурците“, Кирил Маричков се отдава на солови проекти и обществени ангажименти. Първият му самостоятелен опит е саундтракът на култовия филм „Вчера“, включващ песента „Клетва“.

 По-късно издава два солови албума („Зодия Щурец“ и „Искам да кажа“), в записите на които участват както гост музиканти, така и останалите членове на "Щурците". Понякога се събира с колегите си от групата за отделни концерти или за кратки турнета, като например „40 години Щурците“ през лятото на 2007 г. по повод на 40-годишнината от създаването на състава. От 2013 г. е член на супергрупата "Фондацията".

През 2019 г. издава албума „75“.

През 2010 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за особено големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

През 2020 г. получава и най-високото държавно отличие – Орден „Стара планина“ – I степен.

След броени дни, на 30 октомври, Кирил Маричков трябваше да празнува 80-тия си юбилей с голям концерт в София с колегите си от "Фондацията". Групата има и планирано турне в САЩ и Канада следващата година. На този етап не е ясно каква ще е съдбата на тези концерти.

Новини