Критиците не бяха особено впечатлени от филма на Coppola

17 май 2024
Megalopolis
Снимка от БГНЕС

Легендарният режисьор Francis Ford Coppola затвори една десетилетна глава от дългата си кариера в четвъртък, когато неговият проект-мечта "Мегалополис", 138-минутен епичен научно-фантастичен разказ, вдъхновен от римската история, имаше своята премиера на филмовия фестивал в Кан.

С "Мегалополис" носителят на "Оскар" режисьор на "Кръстникът" се бори за "Златна палма" за първи път след "Апокалипсис сега", който му донесе най-голямата награда през 1979 г.

Критиците като цяло не бяха впечатлени от филма, но мнозина все пак отбелязаха, че той има поне някаква развлекателна стойност.

Изданието Vulture обобщи общия прием със заглавието „Мегалополис” е произведение на абсолютната лудост“, докато бързият коментар на The Hollywood Reporter го описва като „безумие, което не е лишено от известно очарование“.

Adam Driver играе ролята на Цезар Катилина, архитект-учен, който иска да подобри една измислена версия на Ню Йорк, наречена Нов Рим, изправяйки го срещу кмета Франклин Цицерон (Giancarlo Esposito), който цени властта и институциите пред промяната.

Катилина се влюбва в дъщерята на кмета, Джулия, изиграна от Nathalie Emmanuel от "Игра на тронове", докато тя му помага да работи за постигането на визията си и възобновява силата му да спира времето.

Като доказателство за престижа на Coppola, дори поддържащият актьорски състав е обогатен с известни имена като Shia LaBeouf, Aubrey Plaza, Laurence Fishburne и Dustin Hoffman.

Почти толкова епичен, колкото и самият филм, е дългият, криволичещ път, който изминава от концепцията до кината: Coppola за първи път започва да разработва концепцията в началото на 80-те години на миналия век, работейки по нея с малки стъпки през следващите десетилетия с различни актьори.

Coppola каза, че вдъхновението му за сюжета идва от опит за държавен преврат през 63 г. пр.н.е. от популярния римски аристократ Луций Сергий Катилина, който също дава името си на героя на Driver.

След като почти се отказва от проекта през 2007 г. поради липса на подкрепа, Coppola решава да го продължи, след като навършва 80 години, след това идва пандемията, по време на която той продава част от винения си бизнес, за да финансира сам продукцията на филма.

С бюджет от 120 милиона долара „Мегалополис“ все още не е намерил дистрибутор в САЩ, но според информациите ще има ограничено глобално представяне в кината в някакъв момент тази година. 

„Мегалополис” е посветен на Eleanor Coppola, съпругата на режисьора, която почина миналия месец.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини