Петима души са арестувани за смъртта на Matthew Perry

15 август 2024
Matthew Perry
Снимка от БГНЕС

Извършени са арести във връзка с разследването на смъртта на звездата от сериала "Приятели" Matthew Perry, съобщи CBS News.

Федерални прокурори са повдигнали обвинения срещу петима души, включително двама лекари, за смъртта на актьора, почти година след като той беше намерен мъртъв в дома си. 

Прокурорът на Централния окръг на Калифорния Мартин Естрада заяви на пресконференция в четвъртък, че обвиняемите са снабдявали Perry, както и други хора, с "големи количества" кетамин като част от "мащабна престъпна мрежа". Освен двамата лекари са задържани също асистент на Perry и "основният източник на незаконните доставки на лекарства, известна като "Кралицата на кетамина", каза Естрада.

"Тези обвиняеми са се възползвали от проблемите с пристрастяването на г-н Perry, за да забогатеят", заяви Естрада пред репортери. "Те са съзнавали, че това, което правят, е грешно. Знаели са, че това, което правят, поставя в голяма опасност г-н Perry, но въпреки това са го правили. В крайна сметка тези обвиняеми са били по-заинтересовани да спечелят от г-н Perry, отколкото да се грижат за неговото благополучие".

Арестите идват почти година, след като 54-годишният актьор беше намерен в безсъзнание в джакузито на дома си в района на Пасифик Палисейдс в Лос Анджелис на 28 октомври 2023 г. Токсикологичният доклад, публикуван от съдебния лекар на окръг Лос Анджелис, приписва причината за смъртта на Perry на "острите ефекти на кетамина", с допринасящи фактори, включително "удавяне, коронарна артериална болест и ефекти на бупренорфин". Бупренорфинът е лекарство, използвано за лечение на състояние, свързано с употребата на опиоиди.

Предполагаемият наркодилър, известна като "Кралицата на кетамина", е идентифицирана във федералния обвинителен акт като 41-годишната Джасвийн Сангха от Северен Холивуд. 

Лекарите, посочени като обвиняеми, са д-р Салвадор Пласенсия, 42 г., известен още като "д-р П.", от Санта Моника и д-р Марк Чавес, 54 г., от Сан Диего. Последните двама обвиняеми са Ерик Флеминг, 54 г., и Кенет Ивамаса, 59 г. Всички те са изправени пред федерални наказателни обвинения във връзка със смъртта на Perry.

Сангха и Пласенсия ще се явят в окръжния съд на САЩ в центъра на Лос Анджелис за повдигане на обвинения, Флеминг и Ивамаса са се признали за виновни, а Чавес се е съгласил на споразумение с прокуратурата.

Според обвинителния акт разпространението на наркотика от Сангха на 24 октомври 2023 г. е причинило смъртта на актьора четири дни по-късно. Федералните прокурори казват, че Флеминг е признал, че е дал на асистента на Perry дозата, която го е убила, като е осигурил на Ивамаса 50 флакона кетамин, половината от които само четири дни преди смъртта на актьора. Той се е сдобил с наркотика от източника си Сангха, казаха прокурорите.   

Асистентът на Perry, Ивамаса, е признал, че е инжектирал актьора многократно без да има медицинска подготовка, като му е направил множество инжекции и в деня на смъртта му, заявиха още от обвинението. 

Чавес пък е признал, че е продал лекарството на колегата си Пласенсия, както и че си е набавил повече кетамин незаконно, като е подал фалшива рецепта, използвайки името на бивш пациент, без да получи съгласието на този пациент и без негово знание.
  
Съдебният лекар първоначално заяви, че смъртта на Perry е случайна и няма признаци за злонамерени действия. Месеци по-късно обаче полицейското управление в Лос Анджелис обяви, че е започнато криминално разследване за смъртта на актьора, което е подпомогнато от Агенцията за борба с наркотиците на САЩ. 

Следи от кетамин са открити в стомаха на Perry, според доклада от аутопсията, но количеството, открито в кръвта му, е същото като това, което би се използвало при обща анестезия.

По време на смъртта си Perry е бил подложен на лечение с кетамин за депресия и тревожност. Според доклада от аутопсията, последното му предписано лечение с кетамин е седмица и половина преди смъртта му.

Докладът също така отбелязва, че причината за смъртта на Perry не е свързана с предишните му сесии на инфузионна терапия с кетамин, тъй като полуживотът на лекарството е само три до четири часа. Така че кетаминът е бил приет по друг начин, според доклада.

Внезапната смърт на Perry, известен с ролята си на Чандлър Бинг в "Приятели", разтърси Холивуд. Актьорът говореше открито за борбата си със зависимостите, включително в книгата си "Приятели, любовници и голямото ужасно нещо", която се превърна в бестселър. Изданието излезе две години преди смъртта му.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини