Почитатели и колеги изпратиха Кирил Маричков в последния му път

15 октомври 2024
Кирил Маричков
Снимка от БГНЕС

Днес се прощаваме с рок легендата Кирил Маричков. Един от най-известните и обичани изпълнители си отиде дни преди да навърши 80 години при инцидент при подготовката за концерт във врачанското село Селановци.

Стотици почитатели на Маричков се стекоха пред столичния храм „Света София”, за да си вземат последно сбогом с легендарния музикант. 

Маричков е известен като фронтмен и основател на легендарната рок група „Щурците”, които се превърнаха в икони на българската рок сцена. Някои от най-известните му песни, които ще останат в паметта на поколенията, са „Клетва”, „Две следи” и „Среща”.

Загубата на рок лекендата предизвика спонтанни акции в негова памет. В неделя пред НДК се събраха повече от 200 китаристи, които изсвириха някои от най-известните му песни. Почитатели на творчеството му оставяха свещи и цветя пред дома му.

Рок музикантът Йордан Караджов сподели, че Кирил Маричков не се побира в думи, защото е една вселена.

„Отиде си един човек, но остава една епоха в съзнанието и душите на много, много българи. Съжалявам, не трябваше това да се случи. Можеше още малко да радва хората", добави фронтменът на “Сигнал”.

Йордан Караджов

„Човек ако си каже, че иска хората да го помнят с добро, няма да постигне това, което Кирил Маричков постигна с целия си живот, не само с музиката. Той го постигна и с това, че живя достойно, не се отрече от своите идеали“, каза Атанас Пенев от Б.Т.Р.

Атанас Пенев

Актьорът Христо Мутафчиев, който беше един от многото присъстващи на поклонението, определи Кирил Маричков като изключително добър човек, над слава и суета. 

„Голям музикант със стил. Спокоен човек, никога не съм го виждал да избухва”, продължи Мутафчиев.

По думите на композитора Стефан Димитров вокалистът на „Щурците” бил честен човек, който вярвал в това, което прави.

Да се простят с Щуреца отидоха актрисите Мартина Вачкова, Катерина Евро, музикантите Иван Лечев, Стоян Янкулов - Стунджи, Ерсин Мустафов, певицата Богдана Карадочева и братя Аргирови.

Екатерина Евро

Богдана Карадочева

Иван Лечев

братя Аргирови

Стоян Янкулов

Ерсин Мустафов

поклонение пред Кирил Маричков

Сред изпратилите траурни венци е примата на българската музика Лили Иванова.

Кирил Маричков

Кирил Маричков оставя след себе си огромно музикално наследство, което несъмнено ще вдъхновява бъдещите поколения.

Новини