Рекордна сделка: Каталогът на Queen е продаден за 1 милиард паунда

20 юни 2024
Brian May Queen
Снимка от БГНЕС

Музикалният каталог на Queen, заедно с редица други права, е в процес на придобиване от Sony Music за 1 милиард паунда (близо 1,3 милиарда долара), са потвърдили източници на сп. Variety. Според информацията единствените приходи, които не са включени в сделката, са за изпълнения на живо, които членовете-основатели Brian May и Roger Taylor, които все още са на турне с певеца Adam Lambert, ще запазят.

Твърди се, че друг купувач е бил много близо в наддаването, но е спрял на 900 милиона долара.

Музикалният каталог на Queen е сред най-ценните от рок ерата — с класики като “Bohemian Rhapsody”, “Another One Bites the Dust”, “Radio Ga Ga”, “Somebody to Love” и “You're My Best Friend”, както и вечните разтърсващи стадиони “We Will Rock You” и “We Are the Champions”. Песните на легендарната група са световно популярни и изключително доходоносни. Успехът на биографичния филм от 2018 г. „Бохмеска рапсодия“ показа потенциала за правата върху името и образите на групата, както и вероятността за мюзикъл, който може да се появи в Лондон или на Бродуей, и след това да има турне за неопределено време.

Каталогът, за който се води своеобразна битка за придобиване от няколко години, а през последните няколко месеца имаше индикации, че вероятно ще премине във владение на Sony, е проблемен заради правата върху музиката на групата в САЩ и Канада, които бяха придобити от Disney за неразкрита сума преди години след първоначална лицензионна сделка за 10 милиона долара, сключена през 1991 г. Тези права ще останат при Disney завинаги, въпреки че някои от оставащите възнаграждения на членовете на групата от тях ще отидат при Sony, след като сделката приключи. По същия начин сделката на групата за разпространение на музиката им, която в момента е с Universal, ще отиде при Sony за всички територии извън САЩ и Канада, когато досегашния им контракт изтече през 2026 или 2027 г.

Представители на всички замесени страни не са отговорили до момента на исканията за кометнар, отправени от Variety. Въпреки това, в случая на Sony, това не е изненадващо, тъй като компанията рядко коментира придобиването на каталози. Така например нейните деветцифрени сделки за правата за публикуване и правата върху записана музика на Bruce Springsteen и Bob Dylan никога не са били официално потвърдени, но станаха общоизвестни в индустрията.

Макар и непотвърдена официално, това е най-мащабната продажба от този вид в историята на музикалната индустрия. Към момента се смята, че рекордът държи Bruce Springsteen, който продаде правата върху музиката си през 2021 г. за над 500 милиона долара. 

Magic - Музиката, която обичаш

Новини