Rod Stewart подсигури музикалното си наследство със 100 милиона долара

16 Февруари 2024
Rod Stewart
Снимка от БГНЕС

Сър Rod Stewart продаде правата върху музиката си за почти 100 милиона долара. Новият собственик на издателските и звукозаписните права над песните на музиканта е компанията Iconic Artists Group на бизнесмена Irving Azoff. 

В репертоара на 79-годишната рок легенда са хитове като "Maggie May", "Stay With Me", "Sailing", "You Wear It Well", "You're in My Heart" и "Do Ya Think I'm Sexy?". 

Stewart коментира пред Wall Street Journal, че след 6 десетилетия в музикалния бизнес е дошло време да подсигури наследството си. 

"Тази година се навършват 60 години откакто съм в музикалната индустрия. Това е правилният момент и се чувствам късметлия, че намерих партньори в лицето на Irving и неговия екип, на които мога да поверя работата на живота ми и бъдещето на музикалното ми наследство".

Преди по-малко от седмица Sony обяви сделка за придобиване на половината от правата за запис и издаване на музиката на Michael Jackson. New York Times определи стойността на каталога на изпълнителя на "Thriller" на 1,2 милиарда долара или повече, а според Billboard от Sony са платили най-малко 600 милиона долара.

От няколко години музикалните права се превърнаха в процъфтяващ пазар след вълната от продажби, които позволиха на изпълнители като Bob Dylan и Bruce Springsteen да реализират печалба от каталозите си. В ерата на стрийминга това са привлекателни дългосрочни активи за инвеститорите. 

Собствениците на издателски права върху дадена песен получават финансова възвръщаемост за всяко излъчване, продажба на албуми или използване в реклами и филми. Правата за запис уреждат възпроизвеждането и разпространението на произведенията.

Magic - Музиката, която обичаш

 

Новини