След лек инсулт Brian May трудно е движил ръката си

04 септември 2024
Brian May Queen
Снимка от БГНЕС

Китаристът на Queen сър Brian May разкри, че наскоро е получил лек инсулт, вследствие на което не е можел да използва лявата си ръка.

Въпреки това 77-годишната рок легенда каза, че вече е добре и си е възвърнал достатъчно подвижността, за да може отново да свири музика.

„Добрата новина е, че мога да свиря на китара след събитията от последните няколко дни“, каза той във видео, публикувано на сайта му. „Казвам това, защото имаше някакво съмнение, тъй като това малко здравословно неудобство, което споменах, се случи преди около седмица и [лекарите] го определиха като лек инсулт. Изведнъж – съвсем неочаквано – нямах никакъв контрол над тази ръка. Така че беше малко страшно, трябва да кажа.“

Той похвали лекарите в болницата в Съри, „където отидох, с мигащи сини светлини и всичко, беше много вълнуващо“.

„И така, добрата новина е, че съм добре. Просто правя това, което ми се каже, което всъщност е нищо“.

May каза, че е бил "наказан", добавяйки: 

"Не ми е позволено да излизам, да шофирам, да се качвам на самолет, не ми е позволено дори да ускорявам пулса си твърде много".

Музикантът е заснел видеото на открито и когато над него се чува самолет, той се пошегува:

„Не ми е позволено да прелитат самолети, което ще ме стресира. Но съм добре“. 

Звездата добави, че не е казал нищо публично по времето, когато се е случил лекият инсулт, защото не иска съчувствие.

„Моля, не правете това, защото ще претрупа входящата ми кутия, а аз го мразя“, добави той.

Преди 4 години May преживя и "малък" сърдечен удар. Тогава той каза, че е бил "близо до смъртта" и останал изненадан да научи, че не е толкова здрав, колкото си е мислел. При изследванията било установено, че три артерии са били запушени и е имало опасност да спре кръвния поток към сърцето. Тогава той се подложи на операция. 

Свиренето на китара, писането на песни и вокалите на May помогнаха на Queen да станат една от най-големите групи в света през 70-те и 80-те години. Той пише редица хитове за състава, включително "We Will Rock You", "Who Wants to Live Forever" и "Flash", и е съавтор на други. Години след смъртта на фронтмена Freddie Mercury, който почина през 1991 г., групата продължава да прави концерти с певеца Adam Lambert като замесващ вокалист.

Освен с музикалната си кариера, May е известен с подкрепата си за каузи в защита правата на животните. През 2007 г. той защити докторска степен по астрофизика, 36 години след като изоставя дисертацията си, заради възхода на музикалната кариера на групата. 

Женен е за бившата актриса Anita Dobson.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини