След Виена: Появиха се опасения за концертите на Taylor Swift в Лондон

08 август 2024
Taylor Swift
Снимка от БГНЕС

Британският министър по сигурността Даяна Джонсън заяви днес, че полицията следи всички сигнали преди предстоящите този месец концерти на Taylor Swift на стадион "Уембли" в Лондон. 

Изказването на министъра беше във връзка с недоволството в страната и на фона на новината, че трите концерта на певицата във Виена тази седмица се отменят заради терористична заплаха. Австрийската полиция арестува двама мъже, които подготвяли терористичен акт по време на един от концертите. 

Swift трябваше да излезе пред публиката във Виена тази вечер, както и в петък и събота. Между 15 и 20 август звездата има планирани пет концерта на "Уембли", част от хитовото ѝ турне "Eras".

В интервю министър Джонсън отговори на опасенията, че събитията във Виена може да се повторят в Лондон:

“Със сигурност полицията ще проверява всички сигнали от разузнаването и ще взима решения на тази основа, органите на реда постоянно извършват оценки на риска за всички събития, които се провеждат в страната ни".

Появиха се слухове, че редица британци, които са си купили билети за концертите на Swift, и които са планирали да гледат шоуто с децата си, са се интересували дали има възможност да върнат пропуските заради опасения за сигурността. 

Джонсън каза още, че новото правителство на страната планира да приеме закон, с който всички зали, в които се провеждат масови събития, както и местните власти, трябва да имат подготвени планове за предотвратяване на терористични атаки. Текстовете са известни като "Закона на Мартин" и до тях се стигна след терористичния акт на концерта на Ariana Grande в Манчестър през май 2017 г., когато загинаха 22 души. Мартин е името на един от загиналите, а неговата майка е сред най-ревностните активисти в подкрепа на закона. 

Завръщането на Swift във Великобритания се случва на фона на вече сериозното напрежение в страната и протести. Те бяха предизвикани от дезинформационна кампания на крайнодесни привърженици във връзка с нападението на 29 юли на танцова школа за деца по време на събитие, посветено на музиката на Taylor Swift. При атаката загинаха три малки момичета.

Фалшиви слухове, че 17-годишният извършител, роден в Кардиф, е със статут на бежанец, търсещ убежище, предизвикаха анти-имигрантски протести. В сряда крайнодесни групи призоваха за атаки по бежански центрове в страната и в резултат беше засилено полицейското присъствие, а хиляди хора излязоха на контра протест срещу расизма. 

Magic - Музиката, която обичаш

Новини