Съдят Miley Cyrus - хитът “Flowers” копирал песен на Bruno Mars

17 септември 2024
Miley Cyrus
Снимка от YouTube screenshot

Музикална компания заведе дело в съд в Лос Анджелис срещу Miley Cyrus и нейните партньори в писането на песни. В иска на Tempo Music Investments се твърди, хитът на певицата „Flowers“ включва елементи от песента „When I Was Your Man“ на Bruno Mars от 2013 г. Делото също така посочва компаниите Sony Music Publishing, Apple, Target, Walmart и още няколко други като обвиняеми заради неоторизирано разпространение на „Flowers“.

Tempo Music заявява, че притежава част от авторските права за САЩ върху „When I Was Your Man“, след като я придоби от Philip Lawrence, който е съавтор на песента заедно с Mars, Ari Levine и Andrew Wyatt. Mars не е посочен като ищец по делото.

„Всеки, който харесва „When I Was Your Man“ на Bruno Mars знае, че „Flowers“ на Miley Cyrus не постигна целия този успех сам по себе си. „Flowers“ дублира множество мелодични, хармонични и лирични елементи от „When I Was Your Man““, се казва в съдебните документи, цитирани от сп. Rolling Stone.

„Въз основа на комбинацията и броя на приликите между двата записа, безспорно "Flowers" не би съществувала без „When I Was Your Man“, продължава текстът на жалбата, която посочва и колегите на Cyrus, авторите на песни Gregory Hein и Michael Pollack, като обвиняеми. „С „Flowers“ Cyrus, Hein и Pollack създадоха творба, производна на „When I Was Your Man“, без разрешение“.

Представители на Cyrus не са коментирали обвиненията. 

През февруари певицата спечели първата си награда "Грами" благодарение на сингъла „Flowers“ от осмия ѝ албум "Endless Summer Vacation". Хитовата песен, която задържа първото си място в Billboard Hot 100 в продължение на осем седмици, е написана след развода ѝ с актьора Liam Hemsworth и до голяма степен се възприема като нейна декларация за независимост.

Tempo Music търси обезщетение в размер, който ще бъде определен по време на процеса. Компанията също така изисква съдебна заповед, която да забрани на аща на Cyrus и другите обвиняеми да възпроизвеждат, разпространяват или публично да изпълняват “Flowers”. 

Magic - Музиката, която обичаш

Новини