White Stripes съдят Доналд Тръмп

10 септември 2024
Donald Trump
Снимка от БГНЕС

White Stripes съдят Доналд Тръмп за неоторизирано използване на „Seven Nation Army“ в публикация в социалните медии.

Meg и Jack White са вписани в съдебните документи по делото. Обвинението към Тръмп и неговата президентска кампания е за нарушаване на авторски права във връзка с видеоклип, показващ как кандидатът за втори мандат в Белия дом се качва на самолет на път за събирания, които са част от предизборната му кампания.

Според делото, заведено във федералния съд в Манхатън, бандата „яростно се противопоставя на политиките и действията на Тръмп от времето, когато беше президент, и на тези, които предлага за втория мандат, към който се стреми“.

Видеото беше споделено миналия месец от Марго Мартин, заместник-директор по комуникациите на Тръмп.

В делото се посочва също, че Тръмп и неговият екип са избрали да игнорират и да не отговорят на усилията на музикантите спорът да бъде разрешен без да се стига до съд, като вместо това безотговорно са потъпкали законовите им права.

В Instagram на 9 септември Jack White публикува копие от правната жалба и написа: „Тази машина съди фашисти“. Съдебният иск „търси обезщетение за грубото присвояване от страна на кандидат за президент на музикалната композиция и звукозаписа за „Seven Nation Army“".

Още миналия месец Jack White предупреди кампанията на Тръмп да не използва неговата музика. 

„О… Не си и помисляйте да използвате моята музика, фашисти“, написа той в публикация в Instagram. „Съдебен иск идва от моите адвокати за това (за да се добави към вашите пет хиляди други.). Приятен работен ден днес, Марго Мартин“.

Това далеч не е първият случай, в който Тръмп е изправен пред съд за неразрешено използване на музика.

Наследниците на Isaac Hayes съдят Тръмп за 3 милиона долара като твърдят, че са открили над 130 случая, в които негова песен е била използвана на предизборните митинги на Тръмп без разрешение. Миналата седмица федерален съдия постанови, че Тръмп и кампанията му трябва да спрат да използват песента на Hayes „Hold On, I’m Coming“.

Наскоро ABBA настояха Тръмп да спре да използва тяхната музика, а според различни медийни публикации Beyoncé е заплашила бившия президент със съдебни действия за използването на нейната песен „Freedom“ във видеоклип в социалните мрежи.

Celine Dion също изрази неодобрението си за използването на нейната емблематична песен „My Heart Will Go On“ от кампанията на Тръмп. 

Neil Young, Rolling Stones, Queen и The Animals също са имали подобни сблъсъци с Тръмп заради непозволено използване на музиката им.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини